Manuální lymfodrenáž

Manuální lymfodrenáž neboli ruční lymfatická drenáž nebo také známá jako lymfatická masáž. Informace k této masáži jsou o něco obsáhlejší, prosím klienty, kteří mají o manuální lymfodrenáž zájem, aby si níže uvedené informace pečlivě přečetli. Především věnujte pozornost kontraindikacím a pokynům před a po masáží. Chcete-li, aby tato procedura měla smysl a pomohla Vám, je důležité tyto informace a pokyny respektovat.

Nejdůležitější funkcí lymfatického systému v těle je detoxikace. Pokud je vše v pořádku a lymfatický systém funguje stoprocentně správně, není potřeba nic řešit a naše tělo vše vyřeší za nás. Pokud však vznikne porucha drenážní funkce lymfatických cév, je potřeba lymfatickému systému pomoct. Stává se tak především z nedostatku pohybu, ale také po úrazech či operacích. Manuální lymfodrenáž má tedy opětovně zprůchodnit lymfatické cesty, aby lymfatický systém mohl „dělat svoji práci“.

A protože ani Řím nepostavili za den i tato náprava potřebuje svůj čas. Pokud má být lymfodrenáž funkční, je nutné její opakování 5-10x, a to v týdenních intervalech, zopakovat jednou až dvakrát za rok. Tato četnost je obecná, konkrétní návštěvnost společně nastavíme při Vaší první návštěvě a dále upravíme, podle toho, jak bude Vaše tělo na masáž reagovat a jak se budete cítit.

Jak masáž probíhá? Velmi zjednodušeně řečeno, lymfu posouvám jemnými hmaty do uzlin, které je třeba uvolnit. Týká se to především uzlin nad klíční kostí, v podpaží a tříslech. Masáž je nutné provádět přímo na kůži. U žen při masáži horní části těla používám k zakrytí hrudníku sarong, aby se cítily komfortně.

INDIKACE

Manuální lymfodrenáž je vhodná především při revmatických a dalších otocích (NETÝKÁ SE OTOKŮ PŘI ONEMOCNĚNÍ LEDVIN, SRDCE A JATER), pro zlepšení krevního oběhu, posílení imunitního systému, po úrazech a operacích, při zvýšené únavě a potřebě regenerace organizmu a při migrénách. Pomáhá při vstřebávání strií, uvolnění nahromaděného tuku (celulitida) a odplavování škodlivých látek z těla. Je vhodná pro ty, kteří mají sedavé zaměstnání nebo naopak pro ty, kteří celý den jen stojí.

KONTRAINDIKACE

VELMI DŮLEŽITÉ! NUTNÉ PŘEČÍST PŘED OBJEDNÁNÍM!

Obecně jsou relativními kontraindikacemi, ke kterým je zapotřebí souhlas lékaře – srdeční selhávání, hyperfunkce štítné žlázy, opakujíc bolestivá a silná menstruace, těhotenství do 3. měsíce, neléčený vysoký tlak, asthma bronchiale, cardiale, chronická bronchitis, onemocnění jater a ledvin. ABSOLUTNÍMI kontraindikacemi jsou maligní onemocnění, které nebylo zaléčeno, nebo hrozí recidiva, akutní bakteriální nebo virové onemocnění kůže a podkoží, akutní cévní onemocnění, glaukom ( zelený zákal ), patologické těhotenství, probíhající MENSTRUACE.

Já osobně neprovádím lymfatickou masáž u klientů, kteří prodělali nebo prodělávají onkologické onemocnění, mají aktuální bakteriální nebo virové onemocnění, hnisavé rány, ekzémy či mají implantáty (např. endoprotézu nebo umělou chlopeň apod.), těžké srdeční vady, akutní cévní onemocnění, velmi vysoký krevní tlak, indikovanou dialýzu,  velké křečové žíly, zelený zákal nebo užívají léky na ředění krve a u žen v těhotenství. Rozmyslete si ji také, máte-li velké modřiny.
Máte-li pochybnosti, je-li pro Vás lymfodrenáž vhodná, VŽDY se obraťte na svého ošetřujícího lékaře. Bohužel, máte-li pochybnosti Vy, ani já Vám nemohu poradit, protože neznám Váš zdravotní stav, stádia případných nemocí apod. Tedy Vždy se obraťte na svého lékaře!
PŘED A PO MASÁŽI

VELMI DŮLEŽITÉ! NUTNÉ PŘEČÍST PŘED OBJEDNÁNÍM!

PŘED lymfodrenáží:

  • Pijte hodně vody, případně freshe. Nepijte močopudné nápoje jako kávu, čaje (i bylinkové, detoxikační, lymfatické), ječmen, chlorelu apod. Pokud už musíte, za každý šálek si dejte sklenici vody navíc.
  • 24 hodin před masáží nepijte alkohol
  • 24 hodin před masáží nepodstupujte zábaly, masáže, saunu
  • nechoďte na lymfodrenáž těsně před, po a během půstu
  • lymfodrenáž NENÍ VHODNÉ podstupovat ve večerních hodinách (spánkem přerušíte proces!)

PO lymfodrenáži:

  • PÍT! ČŮRAT! PÍT! ČŮRAT! Minimálně každé dvě hodiny choďte čůrat, i když se Vám nechce a po vyprázdnění vypijte sklenici vody. Pijte více než normálně!
  • 2 hodiny před spaním už nic nepijte, nejezte, jen choďte čůrat
  • 24 hodin po masáži nepijte alkohol
  • 24 hodin po masáží nepodstupujte zábaly, masáže, saunu
  • nezatěžujte nohy a ruce
  • Nejlepší je nohy a ruce proti gravitaci – odpočívat s nohama nahoře, případně si sem tam protáhnout – lehnout na záda a nohy a ruce nahoru a kroužit. Úplně nejlepší je si jít zaplavat. Klidový režim, nejlépe i druhý den.
  • Doplňujte během dne vitamíny a živiny (ovoce, zelenina, bílkoviny).

Po masáži můžete pozorovat zvýšené vylučování moči, sucho v ústech, zvýšený pocit žízně, větší pocit hladu, intenzivnější sny, méně zadržované vody, zvýšená frekvence zívání, husí kůže, posun menstruace a střevní zvuky (kručení v břiše).  Při silnějším zanešení těla je možné, že při jeho očistě se může objevit i pálení očí, nevolnost, krátkodobé svědění kůže (vysušení), zvýšení vyprazdňování sliznic (rýma, oblast genitálií, střeva, močové cesty).

Proto je VELMI DŮLEŽITÉ po masáži dodržovat zvýšený pitný režim a vyprazdňování! O tom lymfodrenáž je!